In hoeveel Nederlandse tuinen wordt een briefje gevonden waarin een inbreker zijn excuus maakt voor een inbraak?
Vrijwel nooit. Toch is precies dat gebeurd op de Zwolseweg in Deventer de middag dat de weduwe dood in haar huis is aangetroffen. Juist omdat zoiets vrijwel nooit gebeurd kan men er vrijwel zeker van zijn dat dit anonieme briefje iets met de moord te maken heeft. Omdat de weduwe nooit 's avonds onbekenenden zou binnenlaten waren was het logisch dat de dader een bekende van haar zou zijn. De kans is heel groot dat dit briefje in de tuin is gegooid door de moordenaar of iemand die van de moord wist om de aandacht af te leiden van een bekende als dader.
Toch schreef de Officier van Justitie in 2001 aan de advocaat van Louwes dat het verband van dit anonieme briefje met de moord heel onduidelijk was. Zou dit niet vooral komen omdat dit briefje heel slecht verbonden kon worden met Louwes?
En waarom is er geen intensief onderzoek gedaan naar de schrijver of schrijfster van dit briefje.Waarom al niet in 1999 schrijfproeven laten afleggen door (potentiele) verdachten en hun naaste omgeving en zoeken naar sporen op de briefjes?
Het tweede anonieme briefje, ontvangen op 21 oktober 1999, zou ook een aandachtig onderzoek waard zijn geweest. Het attendeerde het onderzoeksteam op onbekende jonge mannen die de weduwe zou ontvangen. Nadat de politie had vastgesteld dat dit onzin was, zou ze vervolgens bij zichzelf moeten zijn nagegaan, waarom ontvangen we deze anonieme brief dan wel......................................................................................................................................................................
Apart is al uitvoerig ingegaan op de twee anonieme briefjes en uitspraken van schriftkundigen. Op basis van kansberekening ten aanzien van deze twee anonieme briefjes is aan te tonen dat de kans klein is dat Ernest Louwes de moordenaar is. Lees maar dit stuk.